افراد بالای ۵۰ سال خطرات ناشی از بیماری پوکی استخوان را جدی بگیرند دو شنبه 29 مهر 1398 ساعت 13:29

نایب رییس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر در روز جهانی استئوپروز، این بیماری را یک بیماری خاموش خواند و گفت: شکستگی های ایجاد شده در اثر این بیماری موجب ناتوانی های زیادی در جامعه می شود. لذا ضروری است تا افراد بالای ۵۰ سال با تشخیص به هنگام و درمان پوکی استخوان از عوارض ناشی از آن پیشگیری کنند.

به گزارش وبدا، دکتر باقر لاریجانی نایب رییس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر و رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه روز ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهر ۱۳۹۸، روز جهانی استئوپروز است، گفت: استئوپروز یا همان پوکی استخوان یک بیماری مزمن است که بیماری خاموش هم نامیده می شود. در این بیماری توده استخوانی کاهش پیدا کرده و بافت استخوان به تدریج تحلیل می رود.
دکتر لاریجانی با اشاره به اینکه بیماری پوکی استخوان عامل بسیاری از ناتوانی ها در سنین بالا است گفت: پیشگیری از این بیماری بسیار مهم است و می تواند، بار مالی و بار ناتوانی های تحمیلی توسط این بیماری را در کشور کاهش دهد.
نایب رییس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر با بیان اینکه از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کنند، گفت: علت بسیاری از شکستگی های استخوان در این سنین استئوپروز است و در هر سه ثانیه یک مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در جهان رخ می دهد.
وی با بیان اینکه با توجه به تغییرات الگوی جمعیتی کشور و پیشروی به سمت سالمندی ضروری است تا به بیماری استتئوپروز توجه بیشتری شود، گفت: با افزایش جمعیت افراد مسن در جامعه شیوع استئوپروز و بروز شکستگی ناشی از آن افزایش می یابد و سالانه در جهان حدود ۵.۸ میلیون سال از دست رفته به دلیل شکستگی ناشی از استئوپروز رخ می‌دهد.

دکتر لاریجانی گفت: سالانه حدود ۹ میلیون مورد شکستگی استخوان در دنیا اتفاق می افتد که موجب ناتوانی این افراد می شود، به طوری که به دنبال شکستگی لگن، ۴۰ درصد افراد هرگز قادر نخواهند بود بدون کمک راه بروند و حدود ۸۰ درصد افراد نمی توانند فعالیتهای اولیه مانند خرید روزانه را به طور مستقل انجام دهند.
وی با بیان اینکه شکستگی مهم ترین عارضه ناشی از استئوپروز است، گفت: اغلب شکستگی ها متعاقب سقوط رخ می دهد ولی در موارد حاد بیماری، حتی ممکن است به دنبال خم شدن برای بستن بند کفش هم شکستگی در ستون مهره ها اتفاق افتد.
رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: شکستگی ناشی از پوکی استخوان عمدتا در مچ دست، لگن و مهره ها رخ می دهد.

وی با اشاره به اهمیت توجه به علائم این شکستگی ها گفت: به عنوان مثال انحنای ستون فقرات و یا کوتاه شدن قد بیش از ۳ سانتی متر از علائم هشدار دهنده شکستگی در مهره‌ها است. شکستگی لگن جدی ترین و خطرناکی ترین نوع شکستگی ناشی از پوکی استخوان است که می توان منجر به یستری طولانی مدت در بیمارستان، ناتوانی طولانی مدت یا برای همه عمر و حتی مرگ شود.
دکتر لاریجانی در پاسخ به این سوال که چه عواملی در شکستگی های ناشی از پوکی استخوان موثرند، گفت: شکستگی قبلی، سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی زودرس، مصرف سیگار و الکل، مصرف طولانی مدت کورتون، لاغری مفرط و بیماریهای گوارشی از عواملی هستندکه فرد را برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان مستعد می کنند.
وی با اشاره بر اینکه بیماری پوکی استخوان به راحتی قابل تشخیص و عوارض آن قابل پیشگیری است، اظهار داشت: افراد بالای ۵۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند.  پزشک برای ارزیابی  ابتدا عوامل خطر پوکی استخوان را ارزیابی می کند و با استفاده از آنها خطر شکستگی را تخمین می زند. در صورت نیاز ممکن است سنجش تراکم استخوان هم صورت گیرد.
نایب رییس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر ادامه داد: درمان استئوپروز شامل توصیه های برای کاهش عوامل خطر و اصلاح سبک زندگی و نیز درمان داروئی می باشد. مصرف کافی کلسیم، پروتئین و ویتامین دی و فعالیت فیزیکی منظم و تقویت قدرت عضلات هم بخشی از پروتکل درمان محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه ۲۰ اکتبر روز جهانی استئوپروز است گفت: متناسب با شعارها و برنامه های بنیاد جهانی استئوپروز اقدامات متعددی در کشور در این زمینه صورت گرفته یا  برنامه ریزی شده است.
رییس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از برگزاری سمپوزیوم یک روزه تازه های استئوپروز با حضور متخصصان، سیاستگذاران و صاحبنظران در تاریخ ۲ آبان ماه سال جاری خبر داد و گفت: مستندات آموزشی بر مبنای شعارهای جهانی استئوپروز با همکاری وزارت بهداشت آماده شده و بر روی سایت این وزارتخانه در دسترس عموم می باشد.

دکتر لاریجانی ضمن اشاره به تحقیقات گسترده در زمینه بیماری پوکی استخوان در کشور گفت: پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق همکاری با بنیاد بین المللی پوکی استخوان و عضویت در کمیته علمی این بنیاد اقدامات متعددی را برای همراستا شدن اقدامات کشور با مجامع بین المللی در زمینه استئوپروز انجام داده و به عنوان مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت نیز اموری را پیگیری می نماید.
وی از فعالیت های شبکه تحقیقات استئوپروز کشور طی سال های گذشته سخن گفت و افزود: دبیرخانه شبکه تحقیقات استئوپروز کشور و دبیرخانه انجمن کشوری استئوپروز در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران مستقر است و برنامه ریزی ها و تدوین برنامه های پیشنهادی برای پیشگیری از بیماری پوکی استخوان در این شبکه پیگیری می شود.

انتقال ایدز در 47 درصد مبتلایان از طریق رابطه جنسی پرخطر در سال98
چهار شنبه 12 آذر 1399 ساعت 13:15
  پذیرش 785دانشجوی جدید در دانشگاه علوم پزشکی بابل
چهار شنبه 12 آذر 1399 ساعت 11:15